איך מלמדים תינוקות וילדים לישון?
רחלי הייתה כבר מותשת, יוסף לא מפסיק לבכות…במשך חצי שעה נדנדה את יוסף בעגלה, למיטה הוא לא מסכים להיכנס, רק בעגלה!. השעה כבר מאוחרת…היא נופלת מהרגליים…רק רוצה לנוח קצת…הבכיות נחלשות….יוסף נרדם.
באנחת רווחה רחלי ניגשת אל המטבח, מחר שבת ועליה להספיק המון!
10 דקות עברו, רחלי בקושי הספיקה להתחיל משהו וקול בכי נשמע שוב מן העגלה…
הילד הזה לא רוצה לישון!
כל יום הסיפור חוזר על עצמו מחדש ורחלי כבר לא יודעת מה לעשות….
מה עושים?????
אז באמת, שינה זהו אחד האתגרים הגדולים ביותר להורים.
בעיות וקשיי שינה זהו דבר נפוץ מאוד! הבעיה היא שאם לא מטפלים, דבר זה עלול להמשך, גורר בעיות למידה והתפתחות אצל ילדים שלא ישנים וכמובן גם משפיע על שאר בני המשפחה.
אז כמה עובדות :
כשלושים אחוזים מהילדים עד גיל 5 סובלים מבעיות שינה התנהגותיות הבאות לידי ביטוי בסירוב ללכת לישון, וזה מתחיל בעת היותם תינוקות רכים שלא מצליחים להירדם בכוחות עצמם בעת ההשכבה לישון בערב, ממשיך בסירוב לעבור לישון בחדר ובמיטה משלהם לאחר שהורגלו לישון עם ההורים, התעוררויות מרובות בלילה המלוות בבכי והזדקקות לסיוע מן ההורים בהרדמות לאחר יקיצת הלילה, קושי להיגמל מאכילה או שתייה בלילה, ונדידה למיטת ההורים במהלך הלילה ועוד. הסובלים העיקרים מבעיות אלו הם ההורים שאיכות השינה שלהם נפגעת וכך גם היכולת שלהם לתפקד במהלך היום למחרת.
ואלו רק חלק מהתלונות –
התינוק שלי מסרב להיכנס למיטה שלו, מתנגד וצורח וכל ערב זה חוזר על עצמו…
לוקח לו המון זמן עד שהוא נרדם…
לפעמים צריך לנדנד אותו שעות….
אנחנו לוקחים אותו כל ערב לטיול ורק כך הוא נרדם….
הוא נרדם רק איתי במיטה, חייבת להניק אותו כדי שיירדם, מוצאת את עצמי מניקה כל הלילה….
התינוק שלי מתעורר כל שעה בלילה מה לעשות?
מה עושים???????
יוסף סוף סוף נרדם….השעה 12:30 בלילה, רחלי נכנסת למיטה. לא מספיקה לישון שעתיים ויוסף שוב בוכה.
רחלי כלאחר ייאוש.
אז מי אמר שתינוקות יודעים לישון?
אז מי המציא את המשפט המתסכל הזה
"לישון כמו תינוק"
זה בכלל אפשרי?
כן!
בואי נתחיל מההתחלה.
אז כמה עובדות בסיסיות על השינה:
התעוררות בלילה, זאת תופעה נורמלית לחלוטין המתרחשת מספר פעמים במהלך שנת הלילה אצל ילדים, כמו גם אצל מבוגרים.
השינה היא תהליך מחזורי, ומורכבת מחמישה שלבים עיקריים: נמנום- שינה שטחית- שינה עמוקה- שוב שינה שטחית- שנת חלום ואח"כ יקיצה.
המבנה המחזורי של השינה מופיע כבר אצל תינוקות בני יומם ואפילו אצל עוברים ברחם ואולם, אורכו של מחזור השינה משתנה עם הגיל ומתחיל ממחזור של כשעה אצל תינוקות ומתארך בהדרגה עד לשעה וחצי אצל המבוגרים.
מכאן, שתינוקות, הישנים כ-10 שעות בלילה, עוברים כעשרה מחזורי שינה בלילה ואילו אנו המבוגרים, הישנים כ-7 שעות, עוברים כארבעה מחזורים בלילה.
באופן נורמלי כל מחזור שינה מסתיים בהתעוררות קצרה (לצורך התמתחות ושינוי תנוחה, למשל). התעוררות זאת נמשכת כרבע דקה, ולאחריה אנו שוקעים חזרה בשינה. כלומר, בשנת לילה יש לנו המבוגרים כ-4-5 פעמים כאלו ואילו אצל התינוקות ישנם בין 8 ל-10 פעמים בלילה שהם מתעוררים.
לכן, עצם התופעה שתינוקות מתעוררים בלילה היא, כאמור, תופעה נורמלית ותקינה. הבעיה מתחילה כאשר הם אינם מיומנים ביכולת הרדמות עצמאית וזקוקים ל"משענות" מסוגים שונים על מנת לשקוע שוב בשינה, כמו מוצץ, מים, הנקה, או הזנה מבקבוק- כל אלה כרוכים בהזעקת ההורה על מנת שיסייע להם להירדם שוב.
בחודש הראשון לחייו הרך הנולד ישן כשני שליש מהיממה. בהדרגה משך השינה מתקצר עד לשליש מהיממה בגיל המבוגר.
השינה משמעותית מאוד. חוסר בשינה פוגע בתפקודים שונים כמו ברמת קשב, יכולת ריכוז, למידה וזיכרון.
כמו כן לשינה יש קשר לתפקודים פיזיים כמו גדילה, מערכת חיסונית וחילוף חומרים.
בזמן השינה אוגר התינוק אנרגיה החיונית לו לצורך גדילה והתפתחות. התינוק מתנתק מהגירויים החדשים שעוברים עליו ובמידה מסוימת מחקה את המצב המוכר לו מן הרחם. כך מתאפשרת התפתחות המוח, עיבוד מידע חדש וקליטתו בזיכרון.
לכן חשוב מאוד להקנות לתינוק יכולת הרדמות עצמאית כבר מימי חייו הראשונים!
הורות משובשת מתחילה לעיתים קרובות כשתינוק מגיע הביתה מבית החולים. במשך כמה לילות אתם מנדנדים תינוק מקטר עד שהוא נרדם. הנדנוד נראה כדרך הקלה ביותר להרגיע אותו. ברוב הלילות הוא נרדם בזרועותיכם.
ההורים מלמדים אותו מבלי לדעת לקשור בין הנדנוד לשינה.
אין ספק, צריך להתחיל ללמד כישורי שינה ברגע שהתינוק מגיע מבית החולים אבל אין לצפות שישן כל הלילה! חייבים להיות מציאותיים – תינוקות בששת השבועות הראשונים לא ממש ישנים לילה שלם, רובם מתעוררים פעמיים בלילה כיוון שקיבותיהם אינן מסוגלות להכיל די מזון והם זקוקים לקלוריות כדי לגדול. רק אחרי 6 שבועות בערך, הוא מסוגל לישון זמן רב יותר. אבל אז, יכול להיות שכבר הרגלת אותו להירדם רק עם נדנוד!
אין לו מושג איך להירדם בלי נדנודים, אז הוא בוכה. לא התכוונתם אבל בעצם לא נתתם לו הזדמנות ללמוד איך להרגיע את עצמו ולהירדם בכוחות עצמו. גרמתם לו , מבלי לדעת, להסתמך עליכם בכל הנוגע לשינה!
כמעט בכל מקרה של קשיי שינה, להורים יש אותה בעיה בסיסית – הם לא מבינים ששינה היא מערך של מיומנויות שאותן יש ללמד תינוקות!
– איך להירדם בכוחות עצמם ואיך לחזור ולהירדם כאשר הם מתעוררים בלילה.
בשלושת החודשים הראשונים, ההורים נגררים אחרי התינוק במקום לתפוס פיקוד ולהוביל ואז הם נותנים לכל מיני הרגלים רעים להתפתח.
אם ילד בוכה ומתנגד ללכת לישון או שהוא ממהר להתעורר –
אולי אין שיגרה יומית?
אולי יצרנו טקס שינה לקוי?
אולי נקלענו להורות משובשת?
ואולי…
אולי הילד רעב? עייף מדי ועבר את שעת השינה? סובל מכאב/חוסר נוחות/ מחלה?
אם התינוק ישן נהדר במשך היום ועדיין מתנגד לשינה בלילה זהו סימן שלפחות במידה חלקית בעיית השינה היא מחוסר שגרה.
נסי להפחית את שעות השינה ביום, ולכוון כך שרוב שעות השינה יהיו בלילה בשעה קבועה מראש.
השעון הביולוגי של תינוק מתחיל להבשיל בסביבות גיל 6-9 שבועות. בסביבות גיל 9-10 חודשים פרקי הזמן של התינוק מתגבשים כך שהוא מתעורר והולך לישון בערך באותה שעה מדי יום. זאת כמובן כל עוד יוצר ההורה עבורו מסגרת תומכת המסייעת לו לגבש דפוסי ערות ושינה נורמטיביים.
בכל מקרה,
הקניית יכולת הרדמות עצמאית יכולה להתבצע כבר מימי חייו הראשונים של הילד וזאת באמצעות הנהגת שגרת יום קבועה שבמסגרתה אופן השכבה קבוע, בשעה קבועה, בערב.
חשוב שוב להדגיש!
שינה היא מערך של מיומנויות, איך להירדם לבד, איך לחזור להירדם כאשר מתעוררים בלילה, מיומנויות אלו יש ללמד תינוקות וגם ילדים!!!
אז דבר ראשון צריך להיצמד לשגרה מובנית.
שגרה יומית מובנית חייבת להיות קבועה, התינוק יודע למה לצפות. הליכה לישון אינה אירוע, זה דומה יותר למסע, מתחיל בפיהוק הראשון ומסתיים כאשר הילד שוקע בשינה עמוקה.
כדאי להתבונן בילד ולזהות – איך הוא נראה כשהוא עייף? איך הוא מתנהג?
מפהק, מקטר, נע בחוסר נוחות, מתפנק, בוכה…. הרעיון – לפעול מיד! זהו 'חלון ההזדמנויות' אם את מחמיצה חלון זה או מנסה להאריך את זמן העיירות כדי לגרום לו לישון זמן רב יותר, יהיה קשה הרבה יותר ללמד אותו את מיומנות ההרדמות.
זיהית את 'חלון ההזדמנויות', עכשיו חשוב לעשות טקס התרגעות – רצף פעולות שחוזר על עצמו ומאפשר לתינוק ללמוד למה לצפות, זה מלמד את מיומנות השינה.